Boka vigseltid så snart ni kan
Ring 08-410 847 20 för att boka vigseltid, måndag till onsdag kl 10.00-12.00. Efterfrågan på vigseltider i Lidingö kyrka är stor vissa dagar och tider. Många bokar vigseltid redan ett år i förväg.
Välj mellan bestämda vigseltider
Varje lördag finns det tre tider för vigsel eller välsignelse i Lidingö kyrka. Ni kan välja mellan tiderna kl 14.30, kl 15.45 och kl 17.00. Det händer mycket i kyrkorna, till exempel fler vigslar, dop och begravningar. För att präster, musiker och vaktmästare ska kunna planera sitt arbete så behöver vigseltiderna vara planerade lång tid i förväg.
Vill ni gifta er i Breviks kyrka så fråga efter möjliga vigseltider när ni kontaktar bokningen.
Ladda ner vigselns gudstjänstordning
Varje vigsel följer alltid en specifik gudstjänstordning. Här står bland annat i vilken ordning psalmerna kommer. Ladda ner gudstjänstordningen här »
Ansök om hindersprövning i god tid innan vigseln
Ni måste ansöka om hindersprövning hos Skatteverket i god till innan vigseln. Ta med hindersprövningen och giltig legitimation till ert vigselsamtal med prästen. Utan en giltig hindersprövning så får prästen inte viga er. En hindersprövning gäller i tre månader.
Ni har möjlighet att önska präst
Däremot är det inte säkert att ni kan få den önskade prästen på en specifik dag och tid. Prästerna har ett arbetsschema som de följer. Detta schema tas fram ungefär ett halvår i förväg för att prästerna ska kunna planera sin arbetstid och ledighet.
Ni har vigselsamtal med er präst
Vigselsamtalet är ett tillfälle för er och er präst att träffas och lära känna varandra. Under samtalet pratar ni bland annat om vigselns innebörder. Ni går också igenom ordningen för vigselgudstjänsten så att alla kan känna sig trygga kring vad som skall hända. Här kan ni också få svar på alla frågor inför bröllopet.
Ni kan låna brudkrona
Det finns fyra olika brudkronor att låna under vigseln i kyrkan. Fråga gärna om brudkronorna när ni kontaktar bokningen.
Välj hur ni vill göra vigseln personlig
Det finns goda möjligheter att sätta en personlig prägel på vigselgudstjänsten. Dels genom musik- och psalmval. Det går även att låta en vän eller släkting framföra en dikt eller musikstycke. Vissa brudpar vill skriva sina egna löften, sjunga en sång till varandra eller göra något annat personligt. Det kan gå utmärkt men kan också vara en källa till nervositet som förtar lyckan i stunden. Det är betydelsefullt att kunna slappna av och vara närvarande.
Musik vid vigseln
Under ert vigselsamtal med prästen kan ni önska vilka psalmer ni vill sjunga i kyrkan. En kyrkomusiker medverkar vid varje vigsel och spelar in- och utgångsmusik. Vi erbjuder inte uppspelning av inspelad musik, men det går bra att anlita en egen solist med ackompanjatör. E-posta era musikönskemål till kyrkomusikern i god tid innan vigseln.
Ni kan anlita en solist som sjunger eller spelar
En kyrkomusiker medverkar vid varje vigselgudstjänst och spelar in- och utgångsmusik. Det går också bra att anlita en egen solist med ackompanjatör. E-posta era musikönskemål till kyrkomusikern i god tid innan vigseln.
Ni går in i kyrkan tillsammans
I Sverige är det tradition att brudparet går in i kyrkan tillsammans, som en symbol för att parterna väljer varandra och jämställda vandrar till vigseln. En vanlig fråga är om bruden kan låta sig ledas fram till altaret av sin pappa, vilket är en influens från inte minst amerikansk kultur. Det finns inget i Svenska kyrkans ordning som hindrar den seden, men det kan vara värt att fundera över symboliken i handlingen. Ursprungligen handlar det om att ansvaret för kvinnan lämnas över från fadern till mannen och härstammar från tiden då kvinnor inte var myndiga.
Att kasta ris utanför kyrkan går bra
Att blåsa såpbubblor går också bra. Att kasta rosenblad eller konfetti undanbedes däremot av våra vaktmästare. Tyvärr kan det vara svårt att städa undan rosenblad och konfetti. Vaktmästarna har ofta ett tidsschema som de behöver följa för att kunna ordna bästa förutsättningar för nästa brudpar. Ofta sker flera vigslar efter varandra under en och samma dag.
En vigsel behöver minst två vittnen
För att en vigsel ska vara giltig måste minst två vittnen vara med. När ni bokar en vigsel i kyrkan så kommer det alltid att finnas en vaktmästare och en kyrkomusiker som kan vara vittnen.
Om ni vill vigas på annan plats
Vill ni ha vigseln hemma eller någon annanstans på Lidingö så finns det möjlighet att en präst kommer till er. Kontakta bokningen om ni önskar detta, ring 08-410 847 20, måndag till onsdag kl 10.00-12.00.
Vigsel mellan samkönade par
Vi viger med glädje både homo- och heterosexuella par!
Bröllop utomlands
Vill ni vigas utomlands? När ni har gift er borgerligt kan ni vigas eller välsignas i Svenska kyrkan utomlands. Men det finns olika regler som gäller i olika länder.
Läs mer om hur man vigs utomlands