Ung konst 2023
600 sätt att betrakta vår värld. Så kan man beskriva det som möter oss när vi tar del av de nästan 600 konstverk som har skapats inom ramen för Ung konst 2023. Niondeklassare från Lidingös grundskolor ställer nu ut de tavlor de har arbetat med sedan i november, tavlor som har något angeläget att säga oss. Eleverna har utgått från samma tema, men här ryms många olika tankar och perspektiv.
Ung konsts utställning äger rum i fem dagar.
Vernissage 17 mars kl 17-20 på S:ta Annagården, Kvarnvägen 1, Lidingö
Öppettider efter vernissage:
Lördag 18 mars kl. 12.00-17.00
Söndag 19 mars kl. 12.00-17.00
Måndag 20 mars kl. 17.00-19.30
Onsdag 22 mars kl. 17.00-19.30, med guidad visning 18.30
Projektet Ung konst vill lyfta fram unga människors kreativitet och sätt att uppfatta tillvaron. En utgångspunkt är Barnkonventionen, som sedan 1 januari 2020 är lag i Sverige.
Årets tema är ”Min plats” vilket syftar till att öppna för en mängd tolkningar, allt utifrån den enskilda ungdomens liv och horisont.
Så här gör du för att köpa ett konstverk
- Eleverna själva och deras anhöriga har förtur att köpa konstverken under 17-18 mars.
- Från och med 19 mars är det först till kvarn för vem som helst att köpa konstverken.
- Du köper konstverken av Rädda Barnens representanter på utställningen. Varje konstverk kostar 350 kr.
- En röd markering betyder att konstverket redan är sålt.
- De konstverk som är köpta av eleverna själva eller deras anhöriga hämtas på respektive skola.
- Övriga köpta konstverk hämtas på S:ta Annagården vid dessa tider:
27-31 mars 9.00-12.00, samt 13.00-15.00.
Kontakta Maria Widås, maria.widas@svenskakyrkan.se, om du har frågor.
UNG KONST är ett samarbete mellan flera aktörer:
Lidingö församling, Svenska kyrkan, är den organisation som projektleder och huvudsakligen finansierar UNG KONST. Församlingens personal håller workshops i samtliga skolklasser kring ett tema, som bottnar i existentiella frågeställningar. I år är detta tema Min plats. Utställningen äger rum i församlingshemmet S:ta Annagården.
Bildlärarna arbetar vidare med temat, och hur elevernas tankar och känslor kan gestaltas visuellt. Eleverna får lära sig teknik för akrylmålning och vägledning mot det färdiga konstverket. Större delen av vårterminen ägnas bildlektionerna åt att arbeta med dessa målningar. Förutom de kommunala skolorna, deltar två friskolor i projektet.
Rädda Barnen håller workshop kring barnkonventionen ute i skolorna. Eleverna får reflektera kring barns rättigheter och behov, både här hemma på Lidingö och i världen i stort. Rädda Barnen sköter försäljningen av tavlorna. En del av intäkterna går till att finansiera nästkommande års projekt, men den största delen går varje år till något av Rädda Barnens projekt runt om i världen.