Förnya era löften

Förnyelse av vigsellöftena är en chans att påminna sig själv och varandra om vad det är man älskar och uppskattar hos den andra.

utanför kyrkan hela familjen

En speciell stund i höstmyset – förnyelse av vigsellöftena

Det har gått 10 år sedan Magnus och Lisa stod utanför Lidingö kyrka, redo att gå in, fram till altaret och säga ja till att bli varandras man och hustru. Att det blev just Lidingö kyrka var inte helt givet, varken Magnus eller Lisa har växt upp på ön. Magnus kommer från söderort och Lisa från norrort. Eftersom de inte kunde komma överens om vilken kyrka de skulle gifta sig i så fick det bli en neutral kyrka, därifrån kunde de skapa ”sin egen kyrka” och bygga ett liv ifrån den. Något som båda var överens om var hur de tänkte sig miljön runt kyrkan. De ville ha skärgårdskänsla med närhet till både natur och vatten, men det fick inte vara allt för långt bort från stan ifall gästerna ville åka hem på kvällen. När de åkte runt till olika kyrkor så var det Lidingö kyrka som de fastnade för.

Var inte helt självklart att det skulle bli dom

Första gången Magnus och Lisa träffades så var Magnus tillsammans med en av Lisas vänner (som paret idag fortfarande är väldigt god vän med). Det förhållandet varade i cirka 2-3 månader och efter att det tagit slut så tog det ungefär 6 år innan Magnus och Lisa hittade varandra på en dejtingsida och började chatta med varandra. Att paret sedan skulle bli långvarigt var inte en självklarhet. Deras första dejt var dagen innan midsommarafton och de hade båda sina semestrar planerade på olika håll. Men Magnus visste redan efter första dejten att Lisa var ”the missing link” i hans liv och tänkte att det var kanske lite så för henne också. Eftersom Lisa var föräldraledig med dottern Ella så tog hon ansvar för planeringen inför bröllopet. De hade söndagsmöten varje vecka för att gå igenom bröllopet och alla detaljer inför den stora dagen, eftersom alla deras konversationer tillslut handlade om det. Lisa berättar att det verkligen var planering på hög nivå, nästan lite bridezilla säger Magnus och de båda skrattar till.

Lisa och magnus

Att förnya våra löften kändes väldigt meningsfullt och det blir också som ett ljusinslag i ett ganska mörkt år.

De valde att slå på stort och bjuda in hela släkten och alla deras vänner, totalt cirka 60 personer. Och alla kunde komma, verkligen alla var där, säger Lisa. Det var mycket nerver den dagen. Magnus beskriver att kliva in genom portarna i kyrkan var ”lite som en flygplansmotor”, när portarna öppnas så ser man alla sina vänner, hela sin släkt och sedan gå rakt in i det. En helt enorm känsla att bara gå in och få den totala uppmärksamheten från alla man känner.

En överraskning under självaste vigseln

Magnus berättar att han kände sig extra nervös för han hade förberett en överraskning till Lisa som han skulle ge under självaste vigseln. Då han på sin fritid spelar piano ville han spela en melodi till Lisa. Eftersom hans talang ligger i fingrarna och inte rösten hade han hyrt in en vän som skulle sjunga medans han spelade. I flera veckor hade Magnus och hans vän övat in Sång till friheten med Björn Afzelius. Det var inte många torra ögon, både han och flera av deras vänner blev väldigt rörda. En rolig inflik i det är att dom har näsdukarna som användes för att torka tårarna från det tillfället inklistrade i deras gästbok. Lisa säger att bröllopet verkligen var en av de finaste dagarna som de upplevt och det är därför som man vill återuppleva det. Anledningen till att Lisa och Magnus efter 10 år tillsammans ville förnya sina löften är för att de ville göra något speciellt för att visa att de inte ville ta varandra förgivet. Att förnya sina löften kändes väldigt meningsfullt och det blir också som en ljuspunkt i ett ganska mörkt år då Magnus har haft sjukdomar som han nu blivit friskförklarad från. Hans mamma har också fått en allvarlig sjukdom som gör att de ville göra det här. Magnus säger också ”Många kan nog i tuffa tider inte se meningen med varför man har en tro eller varför saker sker, men jag har nog lite motsatt syn på det för jag tror ändå på någon slags kraft och den är rätt stark, framförallt kärleken. Den är verkligen kraftfull och det är något jag vill påminnas om”.

I kyrkan. Förnyelse

Kyrkan var inte ett självklart val

Lisa inflikar med att de båda var överrens om att förnya sina löften men att kyrkan inte var ett självklart val. De hade planer på att resa till en betydelsefull plats och sätta sig på en brygga och utbyta ord. Men så kom de ihåg känslan som de hade när man stod i kyrkan och fick en ”skyddande hand” över äktenskapet. Den här gången valde Lisa och Magnus att det bara skulle vara dom och barnen, för att det var deras dag, deras kärlek och deras minne. Det var inget som de kände att de behövde dela med alla eftersom de hade ”det stora jippot” när dom gifte sig. De ville fokusera på varandra och ha det mer intimt och personligt. Därför var inte ens föräldrarna med som annars står dom väldigt nära.

Lisa och Magnus tips för att hålla kärleken vid liv

•  Ett förhållande är som en blomma som måste vattnas för att hållas vid liv. Man behöver ta hand om varandra och få sin egna tid.
  • Rusa inte in i något, se till att lägga en grund som är stabil innan man skaffar barn eller gifter sig.
  • Det är viktigt att kunna säga förlåt till varandra och inte vara träskallig.
  • Se vad som är viktigt för den andra personen och försöka att ge det.

Lisas bukett

Vill ni också förnya era löften?