Fira advent i kyrkan

fyra-adventsljus-ett-tant.-foto-shutterstock-1024x569

Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma. Advent är perioden före jul, en tid som rymmer mycket av både tro och traditioner.

Under julen firar vi att Gud blev människa
En natt för 2 000 år sedan föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Adventsstjärnorna påminner om Betlehemsstjärnan
Adventsstjärnorna som lyser i många fönster påminner om stjärnan som lyste ovanför stallet i Betlehem där Jesus föddes. Det berättas nämligen, att när han föddes tändes en stjärna på himlen.

Tända ljus lyste upp den mörka vägen
De adventsljusstakar vi har i våra fönster har inte någon koppling till bibeln. De kommer i stället av en gammal tradition, då folk tände ljus i fönstren på juldagens morgon. Det gjorde man för att lysa upp vägen för dem som gick eller åkte till julottan, den gudstjänst som börjar tidigt, innan solen har gått upp.

Text: Svenska kyrkan

Första söndagen i advent

Gudstjänst med kör & trumpet
Kl 11.00 Breviks kyrka
Söndagsskola och kyrkkaffe. Ämne: Ett nådens år.
Breviks Kyrkokör, Bodals Kammarkör och Gyönjyi Csomos, trumpet.
Fanny Linder, präst; Li Ringquist Östman & Ingrid Damstedt Holmberg, musiker.
Kl 11.00 och 13.00 Lidingö kyrka
Lidingö Motettkör under ledning av Simon Arlasjö. Mats Olov Svantesson & Alexander Lind, trumpet. Åke Lännerholm, trombon.
Magnus Östling & Anna Höglund, präst; Maria Fredén, organist.

Gudstjänst med små & stora
Kl 16.00 Lidingö kyrka
Barnkörer Crescendo och Grandioso medverkar.
Lars Collmar, präst; Roberta Sciacco, körledare.