Bygg Lidingö kyrka av pepparkaka

Nu när ni inte kan komma till Lidingö kyrka ger vi er möjligheten att baka en egen kyrka. Ladda ner mallen här!

Mallen skriver du ut och överför till kartong eller annat hårdare papper. Mallarna lägger du sedan på pepparkaksdeg och skär ut runtom. Måtten kan du bestämma själv. Vi höll oss till en höjd på kyrkans fasadgavel på totalt 17 cm (mall nr 1). Det låter inte så mycket men blev ganska lätthanterligt, och pepparkaksdelarna blir större när de gräddas i ugnen.

För att fästa ihop delarna använde vi oss av Baking Glue från Dr Oetker som man kan köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Se till att den hela tiden är varm när du arbetar med den. När den har stelnat sitter pepparkaksdelarna fast.

Börja med att limma ihop kyrkans fasad (1) med de nedre sidorna (3), (4). För att göra det enklare bör du låta fasaden proppas upp mot en stor mugg eller liknande. När dessa delar sitter stabilt och stelnat ihop så fäster du dit den bakre gaveln (2).

Därefter fäster du delarna (5) och (6) dvs de nedre delarna av taket. Använd något som stöttar upp dessa delar när de stelnar. Vi har använt kartong, alternativt tändsticksask. Annars kan dessa delar börja glida ner. Detta moment är ganska känsligt, det gäller att vara lätt på handen.

Slutligen fäster du del (7) och (8). När dessa delar sitter fast och stelnat så är det dags att dekorera pepparkakskyrkan. Låt fantasin flöda fritt!

Har du inte möjlighet att printa ut din mall eller inte tillgång till en dator. Kontakta mig Eva Sharp, e-post: eva.sharp@svenskakyrkan.se, tel: 08-410 847 42 så skickar jag recept och pepparkaksmall per post.

Vill du visa upp din kyrka? Ladda upp den med #lidingöpepparkakskyrka på sociala medier. Här kan du även ta del av andras alster.