Julpyssel

Här kommer vi att samla pyssel och tips inför julen.

julkrubba

#minkrubbalidingö
Under hashtaggen #minkrubbalidingö kan du, din skolklass eller din familj lägga upp bilder på din egna julkrubba. Har du stickat en julkrubba, snickrat en julkrubba eller traditionsenligt pyntat krubban ni haft i släkten så länge ni kan minnas. Ta ett foto och lägg upp bilden med #minkrubbalidingö. Endast fantasin sätter gränser. Du är väl med?

pepparkakskyrka.

Bygg Lidingö kyrka av pepparkaka
Nu när ni inte kan komma till Lidingö kyrka ger vi er möjligheten att baka en egen kyrka. Ladda ner mallen här!

Mallen skriver du ut och överför till kartong eller annat hårdare papper. Mallarna lägger du sedan på pepparkaksdeg och skär ut runtom. Måtten kan du bestämma själv. Vi höll oss till en höjd på kyrkans fasadgavel på totalt 17 cm (mall nr 1). Det låter inte så mycket men blev ganska lätthanterligt, och pepparkaksdelarna blir större när de gräddas i ugnen.

För att fästa ihop delarna använde vi oss av Baking Glue från Dr Oetker som man kan köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Se till att den hela tiden är varm när du arbetar med den. När den har stelnat sitter pepparkaksdelarna fast.

Börja med att limma ihop kyrkans fasad (1) med de nedre sidorna (3), (4). För att göra det enklare bör du låta fasaden proppas upp mot en stor mugg eller liknande. När dessa delar sitter stabilt och stelnat ihop så fäster du dit den bakre gaveln (2).

Därefter fäster du delarna (5) och (6) dvs de nedre delarna av taket. Använd något som stöttar upp dessa delar när de stelnar. Vi har använt kartong, alternativt tändsticksask. Annars kan dessa delar börja glida ner. Detta moment är ganska känsligt, det gäller att vara lätt på handen.

Slutligen fäster du del (7) och (8). När dessa delar sitter fast och stelnat så är det dags att dekorera pepparkakskyrkan. Låt fantasin flöda fritt!

Har du inte möjlighet att printa ut din mall eller inte tillgång till en dator. Kontakta mig Eva Sharp, e-post: eva.sharp@svenskakyrkan.se, tel: 08-410 847 42 så skickar jag recept och pepparkaksmall per post.

Vill du visa upp din kyrka? Ladda upp den med #lidingöpepparkakskyrka på sociala medier. Här kan du även ta del av andras alster.

Simons rawbollar
Ca 25 st, läs igenom allt innan du kör igång.

Ingredienser:
– Färska dadlar, 14 st(medelstora).
– Äkta jordnötssmör, 2-2,5 dl.
– Hasselnötscrème, 4 msk.
– Flingsalt, 7 st nypor.
– Espressopulver(snabbkaffe), 2 tsk.
– Äkta vaniljpulver(bourbon), 1-1,5 tsk.
– Kallpressad kokosolja, ca 5-6 msk.
– Raw kakaopulver, 4 msk.
– Kokosflingor, 4 msk.
– Gryn av olika slag, förslag: rågflingor, havregryn och boveteflingor.

Så här gör du:

Ta fram en större djup tallrik eller skål. Kärna ur dadlarna och lägg i skålen. Ha i jordnötssmöret, hasselnötscrèmen, saltet(smula sönder flingorna något), espressopulvret och vaniljpulvret. Mosa sedan ihop detta med en gaffel så att inga större bitar av dadlar finns kvar. Använd inte en mixer eller hushållsassistent. Tillsätt sedan kokosoljan och kakaopulvret och blanda ihop med gaffeln. Blanda sedan i kokosflingorna och gryn lite i taget till du uppnår en önskad konsistens där det går att rulla något fasta bollar som håller ihop. Gör bollarna och rulla i kokosflingor.

Simons kommentar: Anledningen till detta recept var att hitta något gott som inte är alltför onyttigt. Säkert en hel del kalorier i dessa, men en del nyttigheter finns iaf. De flesta av ingredienserna är basvaror. Den enda som sticker ut är hasselnötscrèmen, försök att hitta någon sort med så lite socker i som möjligt, bättre med rå(-rör)socker eller kokossocker och helst utan palmolja.

pysselängel

Lottas ängel

Den 4:e söndagen i advent handlar det om Maria, Jesus mamma, kvinnan som av ängel Gabriel fick veta att hon inte skulle vara rädd för att föda Guds son. Här hemma har det i veckan gjorts änglar i dessa fotspår (flygspår?). Jag tror att man i bildflödet lätt kan lista ut hur man kan göra om man vill prova på att göra sig en egen ängel.

Material:
-SAX
-INSLAGSPAPPER
-KUVERT (jag tog från en kuvert som det varit ett julkort i som jag fått)
-STÅLTRÅD (gärna mjuk och tunn)
-GLITTERLIMM (om man vill ha på vingarna efteråt)
-SILVERTRÅD (går bra med vilken tråd som helst)
Så här gör du:

1. Vik det fyrkantiga inslagspappret fram och tillbaka som man gör på en smällkaramell.
2. Vik den sedan på mitten.
3. Vik därefter vingarna på liknande sätt. Börja från den breda kanten, i trekanten. Vik sedan på mitten.

4. Lägg vingarna över ”huvudet/kroppen.
5. Knyt tråden ”under hakan” på ängeln. Ta gärna hjälp av saxspetsen så blir det lättare att knyta och forma huvudet.
6. Ta en bra bit med ståltråd. Lägg trådarna runt saxens mitt så kan man snurra till en gloria med saxen.

Jag satte min gloria lite på sne. Tänkte på ängels flygande i vinden och symboliken i att det nog inte är helt lätt att vara en ”ängel” i alla stunder. Du gör som du känner.  Låt ängels budskap få gälla er också, ”Var inte rädd!”. Min ängel flyger upp på ytterdörren.

Hälsningar Lotta Altner