Ta farväl i kyrkan
När vi samlas i kyrkan händer något. Vi minns, vi sjunger och får möjlighet att stötta varandra. Vi överlämnar den döde i Guds händer. En begravning i kyrkan kan kännas som ett avslut såväl som början på något nytt.
När vi samlas i kyrkan händer något. Vi minns, vi sjunger och får möjlighet att stötta varandra. Vi överlämnar den döde i Guds händer. En begravning i kyrkan kan kännas som ett avslut såväl som början på något nytt.
Ring 08-410 847 10 för att boka tid för begravning. Om du anlitar en begravningsbyrå så sköter de bokningen.
Tillsammans med prästen har ni ett sorgesamtal. Här får ni dela era tankar om den anhörig ni har förlorat. Ni går igenom den kommande begravningen och väljer bland annat psalmer. Begravningen följer en gudstjänstordning som du kan ladda ner här »
Er präst, en kyrkomusiker och en kyrkvaktmästare hjälper er på begravningsdagen. Ni kan även boka lokal för minnesstund. Om du anlitar en begravningsbyrå så är det vanligt att de sköter bokningen.
För kyrklig begravning behöver du vara medlem
Du behöver vara medlem i Svenska kyrkan för att begravas kyrkligt. Du kan inte bli medlem efter din död. Därför har du inte heller som anhörig möjlighet att önska att någon som inte är medlem begravs i kyrkan. Då är alternativet borgerlig begravning som du kan läsa om här »
Välj mellan fasta begravningstider
Det finns tid för begravningsgudstjänster på tisdagar, onsdagar och torsdagar kl 13.00 och 15.00, samt på fredagar kl 10.30, 13.00 och 15.00. Önskar ni en jordbegravning så finns tider för det kl 13.00 tisdag-torsdag, samt kl 10.30 på fredagar. Under vinterhalvåret är det även möjligt att boka jordbegravning på fredagar kl 13.00.
Ladda ner begravningens gudstjänstordning
Varje begravning följer alltid en specifik gudstjänstordning. Här står bland annat i vilken ordning psalmerna och griftetalet kommer. Ladda ner gudstjänstordningen här »
Ni har möjlighet att önska präst
Däremot är det inte säkert att ni kan få den präst som ni vill ha på en specifik dag och tid. Prästerna har ett arbetsschema som de följer. Detta schema tas fram ungefär ett halvår i förväg för att prästerna ska kunna planera sin arbetstid och ledighet.
Musik vid begravningen
Under sorgesamtalet med prästen kan ni önska vilken inlednings- och avslutningsmusik ni vill ha, samt vilka psalmer ni vill sjunga i kyrkan. Vi erbjuder inte uppspelning av inspelad musik, men det går bra att anlita en egen solist. Om ni behöver hjälp med ackompanjemang kan ni fråga er kyrkomusiker om hjälp. Här kan ni hitta förslag på psalmer »
Det kostar inget att begravas i kyrkan
Kyrkorummet, präst, kyrkomusiker och vaktmästare är kostnadsfritt för medlemmar i Svenska kyrkan. Det är redan betalt via kyrkoavgiften. Gravplats, gravsättning och kremering med mera betalas genom begravningsavgiften. Alla betalar begravningsavgift oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Dödsboet, eller anhöriga, står för kostnader som bland annat rör kista, svepning, kistdekoration och vissa transporter. Här kan du läsa mer om begravningsavgiften ».
Såhär går sorgesamtalet till
Här får du dela dina tankar om den anhörig du har förlorat. Begravning är i vidaste bemärkelse sättet att varaktigt ta hand om en avliden samt de riter som förknippas med det. Det är en helhet som kan delas upp i tre olika huvudområden: praktiska åtgärder, begravningsceremoni och gravsättning. Planering, praktiska förberedelser och samordning är dödsboets ansvar. Det kan en begravningsbyrå hjälpa till med.
Låna bårtäcke
Lidingö församling har två olika bårtäcken som det finns möjlighet att låna under begravningsgudstjänsten. Här kan du läsa om bårtäckena »
Ha minnesstund i kyrkans lokaler
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen för att boka minnesstund. Ring 08-410 847 10. Församlingen har flera fina lokaler för minnesstund att välja mellan – Kyrkallén, Kvarnen, S:ta Annagården och Grönsta prästgård.
Så här tar du dig till Lidingö kyrka
Det är lätt att åka till Lidingö kyrka med bil eller kommunalt. Läs mer om hur du tar dig till Lidingö kyrka ».
Hitta detaljerad info om Lidingö kyrka
Lidingö kyrka är handikappanpassad. Det finns inga trappor eller höga trösklar. Toalett finns omkring femton meter från kyrkan. Läs mer om Lidingö kyrka ».
Här finns utförlig information om hur begravningar går till och vad man ska tänka på. Du hittar även det ifyllbara avsnittet Mina önskemål, som kan användas som stöd för de som ska anordna begravningen.
Bårtäcket är en vacker utsmyckning av en kista. Det är ett specialvävt tyg som omsluter kistan med gyllene trådar som skimrar i kyrksalen. Du kan låna det utan kostnad.
Ett bårtäcke ger dig en större valfrihet vid begravningen. En enkel kista och ett vackert bårtäcke vävt i ull och lin är ett alternativ till en kista utsmyckad med blomsterdekoration.
Församlingen har två bårtäcken för utlåning vid begravningar. Ett mintgrönt med invävt kors i guldtrådar. Kan endast lånas vid kyrkliga begravningar. Samt ett bårtäcke utan religiösa symboler, gjort av ljusgrönt tyg med en mörkgrön kant och mörkgröna broderier. Kan endast lånas vid borgerliga begravningar.
Om ni vill låna ett bårtäcke prata med Lidingö kyrkogårdsförvaltning eller fråga er begravningsbyrå.
Se större bilder
Begravningsavgiften betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion.
Från 1 januari 2016 infördes en enhetlig begravningsavgift för alla som är folkbokförda i Sverige, förutom dem i Stockholm och Tranås. Lag ändringen gäller när en församling eller ett pastorat i Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten. Svenska kyrkan på Lidingö är huvudman över sin begravningsverksamhet.Den enhetliga avgiften tas ut från 2017 och syns på skattsedeln från 2018.
Läs mer