Malins boktips vid sorg och förlust

Förlust kan vara så mycket. Oftast förknippar vi sorg med dödsfall. Men det kan också vara att mista något som betytt väldigt mycket i ens liv. Förluster och förändringar påverkar våra liv – och orsakar smärta, längtan och sorg. Eftersom ingen av oss undkommer detta finns det mycket skrivet både i facklitteratur, skönlitteratur, och poesi. Här kommer några boktips – men det finns så mycket mer!

Adjö, herr Muffin
av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm
En bilderbok om hur det kan vara när ett kärt gammalt marsvin blir sjukt och dör. En Augustprisbelönad och älskad bilderboksklassiker.

Bröderna Lejonhjärta
av Astrid Lindgren
En saga om döden och om två bröder. Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö.

Vägar i sorgen
av Lars Björklund och Göran Gyllensvärd
En faktabok om sorg, i en psykologisk och existentiell kontext. Om att vara i sorg och att möta människor i sorg. På YouTube finns det ett klipp där författarna pratar om boken.

En bro till framtiden: Om förlust och bearbetning
av Göran Gyllensvärd
För dig som sörjer och för dig som vill veta mer om sorgens olika psykiska och fysiska uttryck och det viktiga sorgearbetets olika stadier. En liten lättläst och tankfull bok om förluster – och hur man kommer vidare. Den här boken har vi använt i en av församlingens sorgegrupper.

Ett år av magiskt tänkande
av Joan Didion
En skönlitterär bok om sjukdom, död och det ofattbara. Om hur livet kan förändras på ett ögonblick. En bok som har fått många bra recensioner.

Poesi
Jag kan också rekommendera två poeter som båda skriver om döden och vad som händer efter. Den ena, Atle Burman skriver i en outtalad kristen kontext med ett mycket målande språk. Bo Setterlind har skrivit flera välkända dikter och har också skrivit några av våra psalmer.

Sorgegrupper
Runt om i Stockholm har Svenska kyrkan sorgegrupper. Läs mer om sorgegrupper och hur du hittar en passande grupp på svenskakyrkan.se/stockholmsstift/sorg

Barn i sorg
För barn i sorg vill jag även tipsa om Randiga Huset, randigahuset.se. Det är en ideell organisation vars syfte är att ge stöd till barn och familjer som har förlorat eller kommer att förlora en viktig person i dödsfall.

Vill du ha fler tips?
Kontakta Malin Samzelius, diakon i Lidingö församling
tel: 08-410 847 63
sms: 0766-47 05 62
malin.samzelius@svenskakyrkan.se