Hedra minnet av någon och lys upp mörkret

Alla Helgons dag- Dagen vi minns de som lämnat jorden

I den kristna traditionen har kyrkogården haft många namn så som himmelrikets förgård, Guds åker och evighetens boning. Under Alla Helgona helgen väljer många att komma till kyrkogården för att tända ett ljus på en grav, i minneslunden eller vid dammen. Något som många ser som en tradition eller att det är dagen då vi ska tänka på de som lämnat jorden. Men hur kommer det sig att de ”döda” fick en egen dag?

Vad är ett Helgon?

Tidigt i den kristna kyrkan började man fira helgonen och minnet av martyrer. Helgon var människor som man höll särskilda, heliga. Till martyrer räknas människor som dött för sin tro. Med tiden växte antalet helgon, det blev många dagar att fira och det uppstod ett behov av att samla helgonen och martyrerna utan namn till en egen helgondag.

Ludvig den fromme

Det var den tyskromerske kejsaren Ludvig den fromme som år 855 beslöt att utse en gemensam festdag för alla helgon hade fått en egen festdag: Alla helgons fest. Temat för denna dag är just Helgonen. Där vi ska som temat uppmärksamma alla helgon, kända som okända som inte kunde få egna dagar i almanackan.

Helgonens betydelse ser olika ut i olika kristna traditioner. Helgonen har olika betydelse också för enskilda kristna.

Helgonen ska hjälpa oss att se Guds nåd

Det finns några kända: Lucia, den Heliga Birgitta, Franciskus, Staffan. Deras berättelser stämmer till eftertanke – vad är vi själva beredda att offra för vår tro? Ibland tittar helgonen på oss från bilder på ikoner eller målningar i kyrkorna. Deras blickar är inte där för att döma oss, utan för att hjälpa oss att få syn på Guds nåd. Sune Wiman uttryckte det: ”Helgon är Guds små solkatter. De lyser ej själva, men strålar av hans ljus.”

Ljuset som påminner oss

Helgen präglas av att ljusen lyser på våra kyrkogårdar. De lyser upp mörkret och påminner oss om Guds ljus, som räddar oss från döden, som visar oss på förlåtelsens väg och som ger oss ett himmelskt hopp.

Allhelgonahelgen

Under allhelgonahelgen minns vi på ett särskilt sätt våra döda. Vi smyckar deras gravar med blommor och tänder ljus som lyser upp i mörkret mellan lördag och söndag.
Allhelgona är den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. Vi firar både alla helgons dag och alla själars dag.

Upplev allhelgonahelgen på Lidingö

Alla helgons dag – lördag 2 november

Öppen kyrka kl 09.00-21.00 Lidingö kyrka
Kyrkogårdsexpeditionen är öppen kl 12.00-16.00.

Ljusförsäljning kl 10.00-18.00
Ljus finns att köpa utanför Lidingö kyrka.

Kaffestuga kl 10.00-17.00 Kyrkallén
Njut av kaffe och en rogivande omgivning.

Musikhögmässa kl 11.00 Lidingö kyrka
Lyssna till delar av Mozarts Requiem framfört av Lidingö Kyrkokör under ledning av
Stefan Själander. Tuija Hammare, präst.

Buljongservering kl 12.15-18.00 Viken
Värm dig med en kopp buljong i Viken på Alla Helgons dag!

Meditativ orgelmusik kl 15.00-18.00 Lidingö kyrka
Meditativ orgelmusik spelas i 45 minuter med start varje hel timme.

Alla själars dag – söndag 3 november

Högmässa kl 11.00 Lidingö kyrka
Anna Höglund, präst.
Koralkören medverkar under ledning av Maria Fredén.

Gudstjänst kl 11.00 Breviks kyrka
Ämne: Vårt Evighetshopp
Emmeli Karlsson Lundmark, präst.
Li Ringquist Östman, musiker.

Konsert: In Paradisum kl 16.00 Breviks kyrka
Grieg, ur Fire Salmer.
Rachmaninov, Vocalise.
Fauré, Requiem.
Medverkande: Lidingö Motettkör. Lisa Carlioth, sopran. Joakim Schuster, baryton.
Medlemmar ur Sveriges Radios symfoniorkester. Stefan Själander, orgel.
Annika Hudak, dirigent.

Entré 120 kr.
Köp dina biljetter på www.biljettmonster.se eller i kyrkdörren.