Sätt ditt inre i rörelse

Du hör stegens rytm. Du ser fåglarna i himlen och känner vinden mot huden. När vi pilgrimsvandrar öppnas våra sinnen. Tankarna får komma och gå som de vill. Pilgrimsvandring är friskvård för kroppen och själen.

Människor på pilgrimsvandring längst en landsväg. Foto Alex & Martin IKON.

Vandra tillsammans i grupp

Under pilgrimsvandringarna går vi i naturen. Och vi gör det tillsammans i grupp. Vandringarna pågår ungefär 4-6 timmar, inklusive pauser och matrast. Pilgrimsvandringarna äger ofta rum på Lidingö, men vi åker också till andra platser i stockholmsområdet för att vandra.

Vandringarna är en naturupplevelse. Vi vandrar ofta i vackra miljöer, nära vatten, på höjder och genom skogen. Här kan vi möta skapelsens skönhet och rikedom.

Vår vandringsledare förbereder varje vandring. Hon eller han visar vägen vilket gör att vi kan följa med utan att behöva välja väg. Vi har ett gemensamt yttre mål som är platsen där vandringen slutar. Men du kan också ha ett inre mål med vandringen. Det inre målet kan till exempel vara att känna frid.  Energin du får under pilgrimsvandringen kan du bära med dig resten av dagen.

Här kan du hämta kraft

Vi blir ständigt bombarderade av intryck. Men inte under pilgrimsvandringen. Här får hjärnan vila från telefon, sociala medier, trafik eller reklam. Istället får vi utrymme att upptäcka andra förnimmelser.

Att pilgrimsvandra är ett sätt att ta hand om din existentiella hälsa. Blodet strömmar genom kroppen, cellerna får syre och dopamin frigörs. Sinnena öppnas. Du får utrymme att se nya perspektiv.

En del av vandringen sker också i tystnad då vi undviker att prata med varandra. Det skapar en speciell gemenskap, ofta en känsla av lugn, trygghet eller kraft. Här blir tystnaden aldrig obekväm. Istället kan den ge en känsla av lättnad. Vi behöver inte prata utan kan fokusera på andra intryck. Detta kan öka känslan av klarhet ännu mer.

Att pilgrimsvandra kan vara en stark andlig upplevelse. Om du så vill, kan vandringen ge utrymme för ditt inre möte med Gud. Tilltalet till Gud genomsyrar också vandringen till det yttre. Under vandringens pauser delar vår vandringsledare med sig av bibelord, betraktelser eller böner. Dessa tillfällen blir möjligheter till reflektion. Ibland vandrar en präst tillsammans med oss. Vid dessa tillfällen har vi en mässa ute i naturen.

En bra prova-på-möjlighet

Detta är en lättillgänglig form av pilgrimsvandring. Vi vandrar inte långt eller i svår terräng. Därför är detta en bra prova-på-möjlighet.

Anmälan

Pilgrimsvandringarna sker vanligtvis på våren när syrenen blommar eller på hösten när träden sprakar i röd och gult. Det är viktigt att du anmäler dig så att du kan få information om eventuella ändringar. Vid varje pilgrimsvandring behöver du ta med SL-biljett för eventuell transfer. Det är också viktigt att du har med dig vatten och matsäck. En lämplig matsäck är till exempel smörgås, frukt och dryck.