Lär dig spela orgel

Utveckla din musikalitet med ett roligt instrument som du spelar med hela kroppen. Här får både händer och fötter vara med. Och du kan göra många olika ljud. Orgeln är som en hel orkester där du spelar allt själv.

Ett barn spelar orgel. Foto Johannes Frandsen - IKON.

Spela en hel orkester

Orgeln är fantastisk för dig som tycker om musik. Förutom fingrarnas tangenter har orgeln pedaler som du trampar med fötterna. En hel värld kan öppna sig.

Med detta blåsinstrument får du väldigt många möjligheter. Med luften som viner genom piporna kan du skapa många olika ljud som flöjt, trumpet eller bas.

Orgelklangen kan gå rakt in i kroppen och ge härliga upplevelser. Det här är det största musikinstrumentet av alla. Och du kan spela det redan som liten.

Du får spela konserter och i gudstjänster

När du spelar orgel blir kyrkan din scen. Här får du medverka i konserter. Och du får vara med och skapa musiken i gudstjänster. Snart kan du så pass mycket att du kan spela några toner eller ett stycke, till exempel under nattvarden.

Några gånger per år har du också möjlighet att följa med på orgelutflykt till de riktigt stora orglarna i Stockholm. Här får du uppleva spännande orglar och provspela dem.

Orgeln passar som ditt första instrument

Att spela orgel passar barn i alla åldrar. Du kan absolut börja spela orgel som första instrument, till exempel i 5- till 6-årsåldern. Som liten når du ner till pedalerna med hjälp av så kallade attrapper, träklossar med en nypa som vi sätter på pedalklaviaturen. Med lite övning prickar du snart rätt. Och du har också möjlighet att låna hemövningsinstrument med särskild pedalklaviatur.

Allt du behöver veta för att delta i orgelsskolan

Se orgeleleverna spela

Orgelelevernas konsert i Lidingö kyrka våren 2020

Vill du veta mer om orgelskolan?